Το Μέλι Πεύκου (πευκόμελο) παράγεται μόνο στην Ελλάδα. Οι μέλισσες τρέφονται με τις γλυκές εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica, που παρασιτεί στα πευκοδάση της Ελλάδας, και τις μετατρέπουν σε ένα σκούρο μέλι μελιτώματος, με ένα πιο ευχάριστο άρωμα από τα περισσότερα δασόμελα, όχι πολύ γλυκό και πολύ αργό στην κρυστάλλωση, πολύ δημοφιλές.


Η ανοιξιάτικη συγκομιδή είναι ελαφρώς διαφορετική απο τη συγκομιδή του φθινοπώρου δεδομένου ότι διαφορετικά άγρια λουλούδια και βότανα είναι σε ανθοφορία και συμμετέχουν σε ένα μικρό αλλα αρωματικό ποσοστό στη σύνθεση του πευκόμελου.


Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ιχνοστοιχείων, μέχρι έξι φορές υψηλότερο απο αυτό του μελιού ανθέων.


Και τα χρόνια πέρασαν και οι γιαγιάδες μας βγήκαν σωστές και εμείς μετά μανίας ψάχνουμε φυσικά καλλυντικά για το πρόσωπο, τα μαλλιά, το σώμα   

 

Η Κεραλοιφή είναι μια πανάρχαια συνταγή καλλωπισμού  και περιποίησης του δέρματος. Είναι μια κρέμα λιπαρή, φτιαγμένη από δύο και μόνο φυσικά συστατικά:κερί μέλισσας και ελαιόλαδο. Από εκεί και έπειτα μπορούν να προστεθούν διάφορα έλαια για πιο εξιδικευμένη χρήση. Για παράδειγμα βαλσαμόλαδο για βαθύτερη ενυδάτωση.


Οι ιδιότητες της κεραλοιφής είναι τόσο καλλωπιστικές, όσο και θεραπευτικές. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για ενυδάτωση προσώπου σαν κρέμα ημέρας (και μόνο μία φορά την ημέρα να βάλουμε αρκεί για να κρατάει ενυδατωμένο το πρόσωπο). Ως κρέμα σώματος (σε πιο υγρή μορφή). Σε καψίματα, κοψίματα, συγκάματα (ειδικά στα μωρά), σκασμένα χείλη, αλλά και σε φτέρνες που έχουν ανοίξει. Επίσης είναι ιδανική για τον έρπη. Όσοι ταλαιπωρούνται από ξηροδερμία επίσης θα δουν αποτέλεσμα. Αλλά και για τις μανούλες με σκασμένες θηλές που δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουν πριν το θηλασμό.Τι είναι η πρόπολη;  

Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για πολλούς σκοπούς, αλλά δυο είναι οι βασικότεροι. Ο πρώτος από αυτούς είναι για την δημιουργία μιας πάστας, με την όποια θα «γεμίζουν» όλα τα ανοίγματα, οπές, ρωγμές από τις οποίες μπορεί να εισέρθει ξένο ως προς το μελίσσι σώμα. Αυτό μπορεί να είναι νερό, σκόνη ή κάποιο οργανικό υπόλειμμα που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον ή και κάποιος ξένος οργανισμός όπως μια πεταλούδα, μια σφήκα, ένα σαλιγκάρι ή ακόμη και ένα ποντίκι. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την χρήση της πρόπολης σαν έναν αντί-μικροβιακό, βακτηριοκτόνο αδιάβροχο στόκο, με τον όποιο η μέλισσα επιδιορθώνει το σπίτι της.Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι για να επιτρέπει στην μέλισσα να «βαλσαμώσει» το πτώμα οποιουδήποτε εισβολέα καταφέρει να εισέρθει στο μελίσσι. Ο εισβολέας είναι σίγουρο πως θανατωθεί από τις μέλισσες-φύλακες, όμως είναι αδύνατον να μεταφερθεί το πτώμα του έξω από το μελίσσι. Το εσωτερικό του μελισσιού είναι, και πρέπει να διατηρείται πιο αποστερημένο από τον θάλαμο ενός χειρουργού και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποτραπεί η αποσύνθεση του πτώματος και η εξάπλωση των μικρόβιων που αυτό μεταφέρει.Το Βάμμα Πρόπολης προέρχεται από την επεξεργασία της Πρόπολης, της ρητινώδους ουσίας με την οποία οι μέλισσες στεγανοποιούν, θωρακίζουν και απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Πρόκειται για μία ουσία που περιέχει αναρίθμητα συστατικά αλλά κυρίως αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια, και γύρη. Είναι γνωστό πως η Πρόπολη διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.


Το Φυσικό κερί αποτελεί ένα θαυματουργό προϊόν της μέλισσας και οι χρήσεις του στη φαρμακευτική, κοσμετολογία και αλλού, είναι ποικίλες. 

   

Το κερί παράγεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες, ηλικίας 23 βδομάδων, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, έπειτα από ζύμωση με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί παράγεται υπό μορφή λεπιών και αρχικά έχει χρώμα λευκό. Το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει η γύρη.

Ο μελισσοκόμος μπορεί να εκμεταλλευτεί παλιές και κατεστραμμένες κηρήθρες για να βγάλει ένα επιπλέον εισόδημα. Η διαδικασία παραλαβής του κεριού είναι σχετικά απλή και αφορά στο λιώσιμο, το φιλτράρισμα και τη λεύκανση αυτού. Η λεύκανση είναι μάλλον απαραίτητη επειδή συνήθως οι παλιές κηρήθρες έχουν σκούρο χρώμα.

Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για την παραγωγή καλλυντικών, κεριών και φύλλων κηρήθρας. Φυσικό κερί μελισσών περιέχουν πολλές κρέμες προσώπου και χεριών, αλοιφές, λοσιόν, οδοντόπαστες, μαστίχες, αντηλιακά κ.α.

Το κερί που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της κεραλοιφής είναι το κερί που παίρνουμε από ξύσμα τρύγου. Είναι το πιο καθαρό και με τα περισσότερα συστατικά κερί. Είναι κερί το οποίο το παράγει καθαρά και μόνο η μέλισσα και είναι το πολύ τριών μηνών κερί. Όλα τα άλλα κεριά είναι δουλεμένα και χρησιμοποιημένα τουλάχιστον τρία χρόνια με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος από την ποιότητά και τα ευεργετικά τους συστατικά.


Το αγνό κερί, όπως παράγεται απευθείας από την μέλισσα είναι λευκού χρώματος. Γίνεται όλο και σκουρόχρωμο, καθώς ενσωματώνει γύρη, σκόνη, πρόπολη και άλλα υπολείμματα από το μελίσσι ή ανεμοφύλλη γύρη.

Το σημείο βρασμού του κεριού, χοντρικά, είναι περίπου στους 65οC και η πυκνότητα του στου 15οC είναι περίπου 0,96gr/ml. Το κερί δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 85οC, ενώ η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό.

Το κερί είναι χημικώς αδρανές υλικό και παρουσιάζει μεγάλη πλαστικότητα, ειδικά πάνω από τους 30ο C. Η πλαστικότητα αυτή εξαρτάται από την καθαρότητα του και από την ποικιλία της μέλισσας που το παρήγαγε. Είναι αδιάλυτο στο νερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ισχυρά οξέα. Ως εκ τούτου, δύσκολα αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την πέψη. Είναι διαλυτό στην αιθυλική αλκοόλη και στα λιπαρά οξέα με ταυτόχρονη θέρμανση.

Το κερί της μέλισσας μαλακώνει την επιδερμίδα και είναι κατάλληλο για άτομα με ξερό, ευερέθιστο ή πολύ ευαίσθητο δέρμα.


Το φυσικό κερί μέλισσας έχει τις εξής θαυματουργικές ιδιότητες:
• Αντισηπτικές
• Αντιφλεγμονώδεις
• Μαλακτικές
• Επουλωτικές
• Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει απαλή και ελαστική δομή

Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες τις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, τις δερματοπάθειες και το βρογχικό άσθμα. Φαίνεται επίσης να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα.

Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου και αλοιφές, ενώ βοηθά στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντας το από την πρόωρη γήρανση.

Συνίσταται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σαν σφράγισμα σε δόντι αν σας έχει φύγει το δικό σας, μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο!Όταν αναφερόμαστε στη Γύρη εννοούμε τον αρσενικό σπόρο των λουλουδιών, των θάμνων και των φυτών γενικότερα.Όταν την ανακατέψουν με μια μικρή έκκριση σάλιου και την τοποθετήσουν στην κνήμη των πίσω ποδιών τους, την μεταφέρουν στα μελίσσια προκειμένου να τραφούν. Για τον λόγο αυτό, συχνά τη συναντούμε και με την ονομασία γύρη της μέλισσας.


Μια μέλισσα για να συγκεντρώσει μια κουταλιά του γλυκού που περιέχει 2,5 δισεκατομμύρια κόκκους γύρη λουλουδιών, θα χρειαστεί να εργαστεί οκτώ ώρες την ημέρα για έναν μήνα.


Η γύρη είναι ένα φυτικό προϊόν που περιέχει περισσότερες από 200 γνωστές δραστικές ουσίες. Παρόλα αυτά, η γύρη μελισσών δεν μπορεί να συντεθεί σε εργαστήριο. Καθώς πολλές χιλιάδες χημικές αναλύσεις που έγιναν με σύγχρονο εξοπλισμό δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν εξ ολοκλήρου τη χημική δομή της.

Εκτός όμως από τις μέλισσες, η γύρη αποτελεί υπερτροφή και για τον άνθρωπο. Καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση της υγείας του οργανισμού. Η επιστημονική κοινότητα την έχει αναγνωρίσει και ως φάρμακο λόγω των πιθανών ιατρικών και θρεπτικών εφαρμογών της. Συνεπώς, μόλις μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα, συλλέγεται από τους μελισσοκόμους και καταλήγει στη διατροφή μας, για να δώσει ενέργεια και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.


Η γύρη των μελισσών που είναι γνωστή και ως ''Αμβροσία'' ή ''τροφή των θεών'', έχει ιστορία που ξεπερνά τα 5000 χρόνια. Αρχαίοι πολιτισμοί την χαρακτήρισαν ως ''η σκόνη που δίνει ζωή'' και την χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό. Ενώ, ο Ιπποκράτης, ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος και ο Πυθαγόρας, χρησιμοποιούσαν τη γύρη ως φάρμακο. Στην Αρχαία Αίγυπτο, την τοποθετούσαν στους τάφους των φαραώ, καθώς πίστευαν ότι θα τους έτρεφε στην μετά θάνατον ζωή.


Το 40% της σύστασης αποτελείται από πρωτεΐνες και θεωρείται ως μία από τις πιο θρεπτικές τροφές. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, αμινοξέα, ένζυμα και συνένζυμα, παρέχει όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για να διατηρήσει τον οργανισμό του σε τέλεια ισορροπία. Η βασική της σύνθεση αποτελείται από:

 • 55% υδατάνθρακες
 • 35% πρωτεΐνη
 • 2% λιπαρά οξέα
 • 3% βιταμίνες και ανόργανα άλατα


Επίσης Αμινοξέα


Αντιοξειδωτικά

Βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες διαταράσσουν σημαντικές μεταβολικές διεργασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες, ακόμη και καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη γύρη συμβάλλουν:

 • Στην προώθηση της υγείας του ανασοποιητικού συστήματος
 • Στην αποτοξίνωση του ήπατος
 • Στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
 • Στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

Βιταμίνες


Ο ανθρώπινος οργανισμός δε θα μπορούσε να δουλέψει σωστά χωρίς τις απαραίτητες βιταμίνες. 


Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία

Απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία συμβάλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών, στην μυική ενδυνάμωση και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνοντας προβλήματα αναιμίας.

Στη γύρη περιέχονται:

 • Ασβέστιο
 • Κάλιο
 • Σίδηρος
 • Φωσφορος
 • Μαγγάνιο
 • Βόριο
 • Μολυβδαίνιο
 • Ψευδάργυρος
 • Νάτριο
 • Χαλκός
 • Μαγνήσιο
 • Θείο
 • Χλώριο
 • Πυρύτιο
 • Τιτάνιο


Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση ασθενειών και λοιμώξεων. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συμβάλλει τα μέγιστα στον οργανισμό πρέπει να «εφοδιάζεται» καθημερινά με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό.

Η γύρη είναι μια τροφή που παρέχει σημαντική ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός προκειμένου να διατηρήσει την υγεία και σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα μόνο κουταλάκι σε καθημερινή βάση είναι αρκετό για να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, να ενισχύσει το κυκλοφορικό σύστημα και να συμβάλλει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων αρκετών ασθενειών και αλλεργιών. Παράλληλα, θεωρείται ότι ρυθμίζει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, βοηθά στην πέψη, μειώνει το στρες και αυξάνει την αντοχή και την ενέργεια.

Η γύρη μελισσών δεν προκαλεί συμπτώματα αλλεργιών. Οι αλλεργιογόνες ιδιότητες εκμηδενίζονται από τα ένζυμα και το νέκταρ που εκκρίνουν οι μέλισσες. Λανθασμένα πολλές φορές την μπερδεύουμε με την ανεμόφιλη γύρη, η οποία ευθύνεται για τις αλλεργίες της άνοιξης.